ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΟ (DATA LOGGER)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ

 

 

   Το καινούργιο SupeScan MK2C, είναι ένας πολύ ισχυρός ανιχνευτής μετάλλων, παλμικής  επαγωγής,  πρωταρχικά  σχεδιασμένος για την ανίχνευση μεγάλων μεταλλικών αντικειμένων σε εξαιρετικά μεγάλα βάθη.    

 

Ο  συγκεκριμένος  ανιχνευτής,  έχει πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια στα  περισσότερα μεταλλικά αντικείμενα, από οποιονδήποτε άλλο ανιχνευτή κυκλοφορεί στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων και των αντίστοιχων μοντέλων παλμικής επαγωγής.  Ωστόσο, όπως συμβαίνει και  με τους άλλους ανιχνευτές, δεν είναι δυνατόν να  επιτευχθεί διαχωρισμός ως  προς το σίδερο χωρίς να υπάρχει μείωση ως προς το βάθος.     

 

 Όπως παρατηρήσατε, υπάρχουν δύο τρόποι που η συσκευή ενημερώνει για την ύπαρξη μεταλλικού αντικειμένου.  Με ήχο (μέσω VCO) και  με το όργανο  βελόνας (στο κέντρο του ανιχνευτή).     

 

Τώρα υπάρχει και ένας τρίτος τρόπος. Με την χρήση ηλεκτρονικού προγράμματος απεικόνισης.  Δηλαδή  ένας  φορητός ηλεκτρονικός καταγραφέας, που αποθηκεύει όλες τις μετρήσεις, τις μετατρέπει σε ψηφιακή πληροφορία, και τις αποστέλλει σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.  Εκεί  με  την χρήση ενός από τα πιο καλά εμπορικά προγράμματα γεωλογίας (διδάσκεται ως μάθημα στο τμήμα  Γεωλογίας του ΑΠΘ), μπορεί να γίνει η μετατροπή των καταγραφών, σε εικόνα.  Από την εικόνα  μπορούμε  να  βγάλουμε  συμπέρασμα,  ως προς το περιεχόμενο του υπεδάφους και δεν είναι σαν φωτογραφία (την κλασική φωτογραφία  που όλοι ξέρουμε),  όπως  λανθασμένα - ψευδώς  αναφέρουν πολλοί κατασκευαστές αντίστοιχων προγραμμάτων ή συσκευών.      

 

Είναι  μία πλασματική απεικόνιση του υπεδάφους, που δημιουργήθηκε από τα δεδομένα του SuperScan MK2C.  Είναι  μία  μετατροπή των τιμών του ανιχνευτή μετάλλων, σε χρώματα,  που συνθέτουν  μία εικόνα  που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο  μάτι, πολύ καλύτερα από το όργανο βελόνας  ή  τον  ήχο  από  το  μεγάφωνο.       

 

Πριν  παραδοθεί το πρόγραμμα στην αγορά,  έγιναν  εξαντλητικές δοκιμές για το πιο σωστό και  αξιόπιστο αποτέλεσμα.  Μετά από πολλούς μήνες δοκιμών,  έγινε φανερό ότι η χρήση του προγράμματος, βελτίωσε  τις  επιδόσεις του SuperScan MK2C κατά 20%. 

 

Και αυτό συμβαίνει  όχι επειδή αλλάξαμε κάτι στον ανιχνευτή αλλά  επειδή πλέον  γίνεται υποχρεωτική έρευνα σε ένα σχετικά μεγάλο κομμάτι και οι μετρήσεις ερμηνεύονται και επεξεργάζονται από το μάτι (όχι με το κλασικό όργανο βελόνας ούτε με το μεγάφωνο).     

 

Ο  νέος  σας  ανιχνευτής  μετάλλων,  μπορεί να  καλύψει  τις ανάγκες σας σε ένα μεγάλο φάσμα  περιπτώσεων  κυνηγίου θησαυρών.  ‘Όπως και με όλους τους άλλους ανιχνευτές, ο καθοριστικός παράγων  του πόσο επιτυχείς θα  είστε,  είναι το πόσο καλά γνωρίζετε  την συσκευή που αγοράσατε.  Σας προτείνω να μελετήσετε  το εγχειρίδιο του Καταγραφικού για  να καταλάβετε  πλήρως το  πως  εργάζεται  αυτή  η συσκευή, πριν  να την χρησιμοποιήσετε  σε  μια πραγματική έρευνα.  Καθώς θα μεγαλώνει η εμπειρία σας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο ρυθμός των επιτυχιών σας θα αυξάνεται σημαντικά.      

 

 Το Καταγραφικό είναι  ένα ηλεκτρονικό όργανο ακριβείας, που  θα είναι μαζί σας για πολλά χρόνια,  εάν το φροντίζετε σωστά. 

 

       

Παρακάτω παρουσιάζονται τρεις πραγματικές μετρήσεις, σαν παράδειγμα των δυνατοτήτων του Καταγραφικού,  σε συνεργασία  με το SuperScan.   

 

 

 

Η μέτρηση  είναι  από  στρόγγυλο  καπάκι  κουτί  μπογιάς, με διάμετρο 20cm, σε βάθος 55cm. Το πηνείο είναι των 40cm.

 

   Η μέτρηση έγινε με εξαιρετική ακρίβεια και σχολαστική τήρηση του τρόπου ερεύνης, όπως περιγράφεται  στο εγχειρίδιο του Καταγραφικού.  Το παραπάνω αποτέλεσμα οφείλεται στον τρόπο - ταχύτητα με την οποία ανταποκρίνεται ο ανιχνευτής όταν εντοπίζει κάποιο στόχο.  Η ταχύτητα εξαρτάται από την διάμετρο του πηνείου, το βάθος του αντικειμένου και την θέση στην οποία βρίσκεται το ρυθμιστικό  ‘’Response’’.  

 

   Παρατηρήστε πόσο καθαρή είναι η υπόλοιπη επιφάνεια (πλην δύο σημείων). Αυτό έγινε εφικτό με την σωστή χρήση των ρυθμιστικών ‘’Frequency‘’  και ‘’Threshold’’. 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθεί δεύτερο παράδειγμα με χρήση τελάρου 1m X 1m. Το βάθος είναι 2,4m και το αντικείμενο είναι 31 κιλά μπρούτζινα (ηλεκτρολογικά) μικροεξαρτήματα, ριγμένα χύμα στο χώμα.

 

 

 

 

Και πάλι η μέτρηση έγινε με εξαιρετική ακρίβεια και σχολαστική τήρηση του τρόπου ερεύνης, όπως περιγράφεται  στο εγχειρίδιο του Καταγραφικού. Η πραγματική επιφάνεια του συνολικού όγκου (κατά την τοποθέτηση στο αυλάκι, που έγινε από το JCB) των αντικειμένων, είναι κάτι λιγότερο από δύο μέτρα, με φάρδος περίπου 70 εκατοστά.

 

 

  

 

 

 

 

 

    Ακολουθεί  τρίτο  παράδειγμα  με  χρήση  τελάρου 1m X 1m.  Το  βάθος είναι 1,2m και τα αντικείμενα είναι δύο στρόγγυλα μεταλλικά κουτιά, 4 λίτρων το κάθε ένα. Έχουν απόσταση μεταξύ τους περίπου 1 μέτρο (φαίνονται στο κέντρο της απεικόνισης) και είναι τοποθετημένα  δίπλα σε μεταλλικό φράκτη. 

 

 

 

 

   Τα αντικείμενα βρίσκονται στο κέντρο της απεικόνισης (τα δύο κίτρινα στίγματα) και δεξιά με το κόκκινο χρώμα είναι ο μεταλλικός φράκτης.    

 

   Σε αυτό το παράδειγμα βλέπουμε ότι παρά το γεγονός ότι τα δύο αντικείμενα έχουν εντοπιστεί, εντούτοις στην απεικόνιση το κυρίαρχο θέμα είναι ο μεταλλικός φράκτης.  Αυτό είναι σωστό γιατί ο φράκτης έχει δώσει πιο δυνατό σήμα από τα δύο αντικείμενα (άρα έχει πάρει το άσπρο - κόκκινο χρώμα), ενώ αυτά που μας ενδιαφέρουν έχουν χρώμα κίτρινο - πράσινο (αφού έδωσαν μικρότερο σήμα από αυτό του φράκτη).  

 

   Κατά την έρευνα δηλαδή, το SuperScan έδωσε κανονικά ήχο για τα δύο αντικείμενα και ο χειριστής μπόρεσε να εντοπίσει κανονικά την θέση τους.  Στην απεικόνιση όμως,  επειδή ο φράκτης παρουσίασε δυνατότερο σήμα, έχει  “σκιάσει” τα δύο μικρότερα αντικείμενα.  

 

 

 

 

 

 

   Ακολουθεί τέταρτο παράδειγμα με χρήση τελάρου 1m X 1m. Το βάθος είναι 3,75m και το αντικείμενο είναι ο αγωγός φυσικού αερίου. Είναι ατσάλινος, με  εξωτερική  ελαστική επένδυση, πάχος τοιχώματος 6mm και διάμετρο 30cm.  

 

 

 

 

     Ο αγωγός  φαίνεται  στην επάνω  πλευρά της απεικόνισης (το άσπρο χρώμα).  Στο κάτω μέρος φαίνεται πάλι ένα μεταλλικό αντικείμενο (με άσπρο χρώμα). Η μέτρηση  έγινε  πάνω σε δρόμο (στην Συμμαχική οδό στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ, στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης) με κανονική κυκλοφορία αυτοκινήτων. Για  αυτό τον λόγο, δεν ήταν δυνατόν  να γίνει έρευνα με ακρίβεια και σχολαστικότητα (όπως απαιτείται).

  

    Έτσι βλέπουμε ότι ο αγωγός δεν απεικονίζεται  σαν μία άσπρη ευθεία αλλά σαν ένα αντικείμενο  ακαθορίστου  σχήματος.  Αυτό είναι σωστό και οφείλεται  στο γεγονός ότι δεν ήταν δυνατόν (λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της μέτρησης) να τηρηθεί ο σωστός  βηματισμός (ένα βήμα  σε κάθε μπίπ του Καταγραφικού). Γι αυτό το λόγο παρουσιάζεται το παραπάνω παράδειγμα. Για να φανεί πόσο σημαντικό είναι να τηρηθούν οι σωστές συνθήκες έρευνας (όπως περιγράφονται στο εγχειρίδιο του καταγραφικού).  

  

    Είναι σαφές λοιπόν  ότι το Καταγραφικό  εμφανίζει και  τις  πιο μικρές μεταβολές κατά την έρευνα. Αυτό είναι που κερδίζει ο χειριστής του SuperScan και αυτό ακριβώς είναι που βελτιώνει την απόδοση του ανιχνευτή έως και 20%.  Μπορεί να  αντιληφθεί και μεταβολές που δεν φαίνονται ούτε στο όργανο, ούτε στο μεγάφωνο !   

 

 

 
Powered by Spc Networks